Telefon: +36 1 258 5816 | Cím: 1173 Budapest, Összekötő utca 14. | Nyitva: H-P:7-17 óráig | E-mail: info@modeart.hu

Üzletberendezés gyártás és forgalmazás

Lézervágás 
Főoldal Lézervágás

Lézervágás

E-mail Nyomtatás PDF

Hajszálpontos, minőségi vágási felületre vágyik? Nincs jobb ehhez, mint a lézervágás!

A lézervágás után a munkadarab nem igényel utókezelést, mint a láng- vagy a plazmavágás esetében. Ez annak köszönhető, hogy nincs mechanikai kapcsolat a gép és a lemez között. A lézervágás így kiváló minőségű vágási felületet eredményez. Használata után nem válnak szükségessé az olyan utómunkálatok, mint a hidraulikus vágás vagy a lángvágás esetében.

A lézervágás pontossága annak köszönhető, hogy a vágórés minimális. A kis területre fókuszált lézer először túlhevíti, majd megolvasztja, végül elpárologtatja a fémet. A hozzávetőleg 0,1 mm-es vágórés mellett még éppen nem heged újra a lemez. A lézervágás során keletkező gőzt egy gázsugár segítségével távolítjuk el. Mindez garantálja, hogy az alapanyag károsítása nélkül precíz metódus szerint ejthessük meg a vágásokat, és készíthessük el a megrendelt munkadarabot.

Megbízható technológia – több évtizedes háttérrel

A lézervágás nem annyira új keletű eljárás, mint azt korszerűsége alapján gondolnánk. Az 1960-as évek eleje óta léteznek ilyen szerkezetek; az első ipari változatot 1965-ben gyémántmetszéshez fejlesztették ki. Az évtized végére több különböző eljárást és technológiai konstrukciót is kifejlesztettek. Itt a fő motivációt a szuper-kemény fémek fúrása és vágása jelentette. Először például az űrkutatásban vették nagy hasznát az oxigén-üzemű lézervágóknak az általuk nagyobb mennyiségben alkalmazott titánlemezek alakításához az 1970-es években.

Napjaink eszközei már leginkább szén-dioxid lézert állítanak elő, amely megbízhatóbb, és teljesítménye is jobban kalibrálható. Mind a vágáshoz, mind a véséshez vagy gravírozáshoz ideális, és nem túl költséges eljárás. Még újabb és – kisebb anyag-, valamint helyigényének köszönhetően – praktikusabb eljárás az impulzusüzemű félvezetős lézer előállítása. Ez utóbbi eszközök kompaktabbak és a hatásfokuk is nagyobb, mint a hagyományos gázlézereké. Az általunk használt AMADA síklézeres lézervágó minden szempontból a világ élvonalába tartozik – érdemes hát megbízni cégünket az ilyen feladatokkal is!

A lézervágás alkalmazási területe

A lézervágás egyik előnye, hogy hatalmas szabadságot enged a tervezőnek, ezért prototípusok készítéséhez kitűnő választás. A lézernek köszönhetően a vágást követően nem szükséges a sorjázás, így pontosan olyan darabot kap, amely a terveken is szerepelt.

A lézer mindig ugyanolyan teljesítményt nyújt, nem kopik, nem csorbul ki, mint más szerszámok, ezért a munkadarabok minősége szériagyártáskor is egyenletes lesz. A számítógép által vezérelt szerkezet mindig megbízhatóan működik, és pontosan ugyanolyan eredményt hoz. Gazdaságossági szempontból is ajánlott a lézervágás alkalmazása, hiszen alig jár anyagveszteséggel, ahogy a vágóeszköz amortizációja is rendkívül lassú, és a berendezés karbantartást is alig igényel.

AMADA LC 3015 XI NT lézervágás

AMADA LC 3015 XI NT – a lézervágás nagyágyúja

Az AMADA japán vállalat rendkívül korszerű és gazdaságos, 4000 W-os teljesítményű, CO2 üzemű lézerrel szerelt vágógépével gyorsan vághatók vastag fémlemezek is, így nagyobb tétel esetén sem kell napokig várakoznia arra, hogy befejeződjön a lézervágás. A berendezés tartósabb használat esetén sem melegszik fel, bátran ránk bízhatja a szériagyártást is, bírni fogjuk a tempót. Kapacitásunktól függően a lehető legrövidebb idő alatt elkészítjük az Ön által rendelt terméket.

A repülőoptikás lézervágó különféle anyagokkal alkalmazható. Alumíniumot, acélt és rozsdamentes acélt ugyanúgy vághatunk vele. Válassza ki a termék rendeltetésének megfelelő tulajdonságokkal rendelkező anyagot, és mi megvalósítjuk terveit.

A maximálisan vágható vastagság acél esetében 20 mm, rozsdamentes acélnál 12 mm, míg alumínium vágásakor 8 mm. A berendezéssel használható lemez maximális mérete a standard 3000*1500 mm. A lézervágáshoz alapanyagul szolgáló lemezt beszerezhetjük Ön helyett, de dolgozhatunk hozott anyagból is.

Gyors, precíz és kiváló minőségű munkát végzünk, ügyfeleink legnagyobb megelégedésére.

Módosítás: ( 2016. május 12. csütörtök, 14:06 )