Telefon: +36 1 258 5816 | Cím: 1173 Budapest, Összekötő utca 14. | Nyitva: H-P:7-17 óráig | E-mail: info@modeart.hu

Üzletberendezés gyártás és forgalmazás

Porszórás 
Főoldal Porszórás

Porszórás

E-mail Nyomtatás PDF

Festés és korrózióvédelem egyben? – Ezt nyújtja a szinterezés!

A fémmegmunkálás után fontos a felületkezelés. A szinterezés, vagyis elektrosztatikus porszórás során nemcsak a kívánt színre festjük a termékeket, a keletkező felület véd a korrózió ellen is. A porfestéssel egyszerre kapunk esztétikus és praktikus eredményt. Szinte minden munkadarab esetében alkalmazható a szinterezés, ami a fémipar kedvelt eljárásává tette. Ez a leggyakrabban alkalmazott bevonat a fémiparban, sőt ami azt illeti tömeggyártásban ma már csak ritka esetekben alkalmaznak más technológiát.

A szinterezés nagy előnye, hogy egy viszonylag egyszerű eljárás keretében kaphatunk tartós, biztonságos, kiváló minőségű eredményt, amely ráadásul még környezetkímélő is, hála az oldószerek mellőzésének!

A szinterezés előnyei

Megrendelőink körében főként a kedvező ár miatt vált népszerűvé a porfestés. A fajlagosan olcsó szinterezés a tartóssága miatt is favorit. A rugalmas felület kifejezetten ellenálló, jól bírja a különböző időjárási körülményeket is. Hőállósága miatt nem okoz gondot a gyakori hőmérsékletingadozás sem. A napon felmelegedett felület nem fog lepattogni.

A gazdag színválaszték szintén a szinterezés mellett szól. Az iparban már negyven éve szabványnak számító RAL-skála árnyalatai között biztosan megtalálja a berendezéshez, az üzlethelyiséghez és a cég arculatához illeszkedő darabokat. A festést elvégezhetjük egyéb színekkel is. Egyedi színek tervezésére, használatára is nyílik lehetőség ügyfeleink számára.

A technológia sajátosságai miatt a szinterezés mindig egyenletes felületet ad. A hagyományos, oldószeres festéssel ellentétben nem lesznek egyenetlenségek a terméken, a műanyag bevonat tizedmilliméterre pontosan azonos vastagságú. Ez sokkal elegánsabbá teszi a megjelenést, valamint a festékkel is gazdaságosabban bánik, mint a hagyományos eljárások.

Szerencsére a vállalatok egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a környezetvédelemnek. A gyártás során igyekeznek csökkenteni a környezetre ártalmas szerek használatát. A szinterezés esetében nem alkalmazunk oldószereket, így óvjuk a természet épségét.

Szinterezés szórópisztolyok segítségével

Hogyan történik a szinterezés?

Az eljárás az elektrosztatikus vonzáson alapul. A szórópisztolyok segítségével elektromos töltéssel rendelkező műanyag – poliészter vagy epoxi-poliészter – porfestéket hordunk föl a felületre. A töltöttség miatt a festék rátapad a munkadarabra. A szinterezés leginkább fémfelületek festésére alkalmas.

Első lépésként a festendő felületet elő kell készíteni. Ezt általában homokfúvással, szemcseszórással szokták végezni. A munkadarabokat zsírtalanítjuk a jobb tapadás érdekében. Alapozni viszont nem kell, ez is a szinterezés előnyei közé sorolható. A tisztítást követően visszük fel a már említett festéket. A porral bevont munkadarabok egy légkeveréses kemencébe kerülnek, ahol a műanyagot 180-200 °C-on olvasztjuk a felületre. A szinterezés után nincs száradási idő, a beégetés végeztével a termékek azonnal használhatók.

Központunkban ipari használatra tervezett GEMA szórópisztolyokkal dolgozunk. A szinterezhető munkadarabok méretének határt szab a kemence befogadóképessége. Jelenleg 3000x800x1600 mm-es befoglaló méretig vállalunk porfestést. A munkadarabok súlya nem haladhatja meg a 150 kg-ot.

A szinterezett darab sokkal lassabban korrodálódik, mint az oldószeres festékkel készített termékek. Minden fémalapú alkatrész esetén ez a legjobb festési eljárás, amely nem csak jó, de olcsó és biztonságos is.

Módosítás: ( 2016. május 12. csütörtök, 14:46 )