Telefon: +36 1 258 5816 | Cím: 1173 Budapest, Összekötő utca 14. | Nyitva: H-P:7-17 óráig | E-mail: info@modeart.hu

Üzletberendezés gyártás és forgalmazás

Vízsugaras vágás 
Főoldal Vízsugaras vágás

Vízsugaras vágás

E-mail Nyomtatás PDF

Ahogyan a háztartásokban elterjedtek a magasnyomású mosók, úgy kezdett el beszivárogni a fémmegmunkálás területére a vízsugaras vágás. Noha ma már szinte minden kertes házban találni magasnyomású takarítógépet, addig a vízsugaras vágás még mindig kevéssé ismert, és csak néhány helyen elérhető. De ez biztosan nem az eljárás eredményességének hiánya miatt történt így – hiszen ez a technológia a leghatékonyabbak közé tartozik –, sokkal inkább az újszerűsége miatt nincs még mindenhol vízsugaras vágógép. Szerencsére hozzánk már megérkezett.

Milyen előnyökkel jár a vízsugaras vágás?

Bármilyen anyag vágható ezzel az eljárással. A vízsugaras vágás úgynevezett hidegvágás, amely során a munkadarabok anyagának szerkezete nem alakul át, így nem kell minőségromlással számolni. A vágási felületen ráadásul nem keletkezik salakanyag sem.

A vízsugaras vágás gyors, segítségével bármilyen forma kivágható. A tervezési szabadság óriási, a vágás az alakzat bármely pontján elkezdhető. A vágógépből kikerülő darabok esetén már nem szükséges a további megmunkálás. Nem kell sorjázni, finomítani, így rengeteg idő takarítható meg.

Környezetbarát eljárás, amely nem termel káros vagy veszélyes anyagokat. A vízsugaras vágás kis vágóréssel történik, így az anyagveszteség minimálisra csökkenthető. Ez nemcsak gazdaságossági szempontból fontos, a pazarlás elkerülésével a környezeti terhelés is csökkenthető.

Vízsugaras vágás Water Jet Sweden NC 3015 E segítségével

A vízsugaras vágás menete

Az eljárás során a víz koptató hatását használjuk ki, így lényegében a vízsugaras vágás a forgácsolás egy formája. A nagyobb hatásfok érdekében a vízhez abrazív szemcséket, legtöbbször gránithomokot szokás keverni. A több ezer bar nyomás hatására a vágófejből kilépő víz sebessége elérheti a 900 m/s-os sebességet. Ennek köszönhetően a sugár könnyedén vágja át az akár 20 cm vastag anyagokat is.

A sugár irányítása hasonlóképpen történik, mint a lemezmegmunkálás más modern gépeinek esetében, a lézer- vagy plazmavágóknál. A számítógép által vezérelt vágófej a megadott program alapján mozog a munkadarab felett. A tervek elkészítése önmagában még nem elegendő. Ismerni kell az anyagot ahhoz, hogy meghatározható legyen az ideális előretolási sebesség, amely mellett a vízsugaras vágás gyorsan, de kiváló minőségű vágott felületet eredményezve történhet.

Milyen gépet használunk?

Gyártóbázisunkon a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésünkre. A vízsugaras vágást egy Water Jet Sweden NC 3015 E segítségével végezzük. A nagyteljesítményű géppel 100 mm-es vastagságig vágható az edzett acél, egyéb fémeket 120 mm-ig vág. A nemfémes, valamint a könnyűszerkezetes anyagok maximális vágási vastagsága 150, illetve 200 mm. A vágógép legfeljebb 3000x1500 mm-es lemezt tud befogadni 2000 kg-os darabsúlyig.

Módosítás: ( 2015. szeptember 18. péntek, 12:03 )